torstai 2. marraskuuta 2017

Hahmojen harvinaiset hiustyylit

Tämän torstain postauksen kirjoitusajan käytin pitkälti piirtämällä, kunnes aloin pohtia hiuksia.


Mulla on ollut viimeaikoina joku juttu, että kaikilla hahmoilla pitää olla siniset hiukset. Niinpä tämänkin piirrokseni hahmolla on. Tosin alun perin tarkoitukseni oli tehdä tälle hahmolle sellainen ponnaritupsu muutoin kaljuun päähän (Avatarin ykköskauden Zukon tapaan), mutta en saanut sitä näyttämään hyvältä ja sopimaan muuhun asuun. Joten hänestä tuli tällainen, ja tykkään kyllä noista hiuksista nyt.

Leikkasin pari viikkoa sitten hiukseni (niin kuin ihan pois) ja sen jälkeen tajusin, miten vähän kaljuja tai edes lyhythiuksisia naishahmoja media esittää. Animaatiohahmoja ei tullut mieleen kovin montaa. Ensimmäinen kalju animaatiohahmo ylipäätään, joka tulee ensimmäisenä minulla mieleen on Avatar Aang (Avatar: The Last Airbender). Sen jälkeen täytyykin pinnistää aivoja kovemmin keksiäkseen muita.

Kaljuja tai siilipäisiä hahmoja ovat ainakin Gru (Itse ilkimys), Karkkikunkku (Räyhä Ralf), Megamind (Megamind) sekä se agentti leffassa Lilo ja Stitch. Lisäksi Moanan Mauista suunniteltiin aluksi kaljua! Hänen kohdallaan täytyy sanoa, että olen iloinen, että hiukset lisättiin.

Lyhythiuksisia naisia ei ole paljoa tuon enempää. Tosin Ghiblin elokuvissa hahmojen hiukset ovat lähtökohtaisestikin huomattavasti lyhyempiä esim. Disneyn prinsessoihin verrattuna. Ghiblin hahmoista lyhythiuksisiksi mieltäisin ainakin Kikin (Kikin lähettipalvelu), Sanin (Prinsessa Mononoke) ja Satsukin (Naapurini Totoro). Länsimaisien studioiden naishahmoilta lyhyet hiukset löytyy kersantti Calhounilta (Räyhä-Ralf) ja Roxannelta (Megamind). Lisäksi leffansa aikana hiukset lyhenevät Mulanilta (Mulan) ja Tähkäpäältä (Kaksin karkuteillä). Tosin Tähkäpään kohdalla olen käsittänyt, että 2D-animaatiosarjassa, joka on tapahtumiltaan jatkoa leffalle, Tähkäpään hiukset kasvavat takaisin ja saavat vaalean värinsä takaisin. (Osaako joku sanoa, pitääkö paikkansa?)

Hahmoja suunnitellessa hiusten kanssa on kiva leikkiä, ja niitä muuttelemalla saa muutettua hahmon ilmettä paljonkin. Toivon, että myös hiustyylien monimuotoisuus otettaisi huomioon hahmosuunnittelussa paremmin.

Parasta hiuskarkkia animaation saralla tarjoilee minusta jo kahdesti mainitsemani Avatar: The Last Airbender -sarja. Sarjan aikana hahmojen pukeutumis- ja hiustyylit vaihtelevat paljonkin ja kampaukset ovat ihanan milikuvituksellisia!

Tuleeko mieleen joitain edelläkäyviä hiusdesigneja leffoista, tai kaljuja naishahmoja?Meikä. Tosin se aikaisempi omakuva oli jotenkin näköisempi. Siitä kun vain miinustaa hiukset...4 kommenttia:

 1. Ah, miten ihanat kuvat! (Ja sun uus hiustyyli tietysti myös!)

  Havahduin hiusasiaan eilen katsoessani elokuvan Queen of Katwe, jossa valtaosalla naisista oli kauniit, todella lyhyet hiukset. Se havahdutti jälleen kerran siihen, että se, mitä vaikkapa Suomessa pidetään normina tai tavoitteena, ei ole sitä kaikkialla. Ja lisäksi on valtavasti naisia, joiden täytyy (ja joista ehkä osa myös kokee haluavansa) kulttuurisista syistä peittää hiuksensa. Miten tärkeää olisikaan siis näyttää myös elokuvissa tämä hiusten tai hiuksettomuuden moninaisuus! :)

  Ai niin, Doctor Strangessa oli kalju naishahmo (mielestäni leffa oli varsin tylsä, mutta olihan siinä joitain varsin näyttäviä tehosteita, tämä siis huomautuksena siltä varalta, että päätät katsoa sen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Oi, mäkin katoin ton Quuen of Katwen (tykkäsin), ja ne hiukset oli kyllä ihania, hivelivät lyhythiuksista sieluani. Hiukset on kyllä kulttuureissa tosi iso juttu ollut aina, oli jännittävää lukea hiuksista juttuja kesällä kirjasta Hiukset (Maria Antas).

   Myös leffassa Mad Max: Fury Road on kalju/siilipäinen naishahmo Furiosa. (Satuttiin sinä koulupäivänä kun olin ekaa kertaa siilipäisenä koulussa katsomaan esimerkkipätkiä leffoista, ja tosta leffasta oli yksi - se oli jotenkin mahtavaa.)

   Poista
 2. Mielenkiintoista pohdintaa, en ole itsekään miettinyt aiemmin animaatiohahmojen hiuskuontaloita sen enempää. Avatar: Last Airbender kyllä päästää hiukset oikeuksiinsa, niin paljon kivoja kampauksia ja vaihtelevuutta. (jopa Aang saa hetkeksi hiukset päähänsä!) Monesti tuntuu, että animaatiohahmoilla esim. tv-sarjoissa on sama kampaus kesät talvet (vaatteista puhumattakaan), mutta nykyään onneksi tähänkin sääntöön on paljonkin poikkeuksia.

  Ja kyllä, uudessa Tangled: Before Ever After -sarjassa Tähäkäpään hiukset kasvavat takaisin entiseen mittaansa. (Väliaikaisesti kait, sillä sarja sijoittuu aikaan ennen Ever After -lyhäriä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mooi Rico!

   Satuin katsomaan Avatarit ensimmäisellä kerralla nurjassa järjestyksessä aloittaen kolmoskaudesta (jonka alussa Aangilla on siili) ja hämmennyin hetkeksi, että heei eikö tässä pitänyt olla joku kalju jäbä, missä se on :D

   Joo, ihan mahtavaa seurata eri animaatiohahmojen pukeutumista, jos on sellaisia hahmoja, jotka vaihtelee asuja ja kampauksia. Disneyn Big Hero 6:ssa tykkään seurata Hiron kavereiden asuja, kun niitä vaihdellaan mukavan usein.

   Ah, ihanaa että tiesit tuon Tähkäpään hiustilanteen! Ja onpa kyllä hämmentävää. Pitäisi varmaan katsoa se sarja.

   Poista