torstai 16. marraskuuta 2017

3 animaatioelokuvaa, jotka muuttivat elämäni

Joskus yksikin elokuva saattaa vaikuttaa ihmisen elämään suuresti. Kun jokin elokuva osuu kohdalle oikeassa elämäntilanteessa, se saattaa vaikuttaa isojen päätösten tekoon tai ratkaista pitkään vaivanneen ongelman. Joskus elokuvat saattavat myös romuttaa uskomuksia tai saada aivan uusia ajatuskulkuja liikkeelle. Tässä postauksessa listaan 3 minun elämääni vahvasti vaikuttanutta animaatioelokuvaa.
1. Pocahontas

Tämä lista on aikajärjestyksessä, ja niinpä aloitan elokuvasta, joka lapsuudessa on vaikuttanut minuun eniten. Pohdin pitkään Atlantiksen ja Pocahontasin välillä, mutta päädyin Pocahontasiin, sillä sen vaikutukset tuntuvat edelleen vahvempina. (Nimesinhän minä tämän bloginkin sen perusteella.)


Olen lapsena leikkinyt Pocahontasia monet, monet kerrat. Vahva intiaanineito vaikutti niin leikkeihini kuin ajatuksiini kauneudesta (jota liipaten kirjoitin tekstin hahmojen ihonväristä vähän aikaa sitten). Pocahontas istutti mieleeni merkittävän ajatuksen naisten kyvyistä ja mahdollisuuksista, niin elokuvien hahmoina kuin arkielämässäkin. Pocahontas on selvästi aikuisempi hahmo, kuin muut Disneyn prinsessa-hahmot. Olen aina ihaillut hänen tapaansa liikkua ja olla hyvällä tavalla ylpeä. Hän ei pelkää katsoa toisia ihmisiä silmiin, edes silloin kun he ovat aivan tuntemattomia ja uhkaavat aseella. Hän tahtoo luoda rauhan oman heimonsa ja uudisasukkaiden välille ja päällikkö Powhatanin sanoin: "hän puhuu viisaudella, ikäänsä suuremmalla."


Hän katsoo asioita kauemmas kuin muut hahmot, hän näkee isomman kokonaisuuden ja katsoo sitä sydämellään. Hän on opettanut minulle hyvin paljon kunnioituksesta ja rohkeudesta ja ihmisen voimasta.


Pari vuotta sitten elämässäni oli vaihe, jolloin ahdistavissa tilanteissa ajattelin aina juoksevaa Pocahontasta. Se auttoi, sain ajatuksesta voimaa.


Minulle tärkeimmät kohtaukset Pocahontasissa:
1. Virta minne veneen vie -laulukohtauksen loppu, jossa Pocahontas katsoo vedestä heijastuvaa Kocoumia ja pohtii, ojentaako kätensä vai ei. En tiedä miksi, mutta veden heijastuma kiehtoi minua lapsena valtavasti.
2. "Oon vain sulle ihminen villi..." Tuulen värit -laulukohtaus oli ehdoton suosikkini lapsena ja rakastan sitä edelleen. Se on animaatiollisestikin tosi hienoa katsottavaa! (PS: lapsena kuulin kohdan "on iho valkea tai värin kuparin" aina vain jotenkin näin: "on iho valkea tai rikkumarin". Ajattelin, että se varmaan tarkoittaa jotain.)
3. "En väisty!" Pocahontasin juoksu estämään teloitusta on upea, ja erityinen on Pocahontasin puhe isälleen. Hän katsoo isäänsä suoraan ja saa hänet kuuntelemaan. Tuo on ollut minulle aina hyvin voimauttava kohtaus.


2. Kaksin karkuteillä

Peruskoulun jälkeen lähdin opiskelemaan uudelle paikkakunnalle ja muutin opiskelija-asuntolaan asumaan. Asuntolassa tuli useimmiten tylsää iltaisin, mutta yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa keksimme tekemistä. Leivoimme, teimme kynsiä ja katsoimme paljon elokuvia. Disney-leffa-sivistykseni sai alkunsa tuolloin, katsoimme niitä silloin laajasti.


Ensimmäinen Disneyn animaatio, jonka katsoimme, oli Kaksin karkuteillä. En ollut pitkään aikaan nähnyt animaatioelokuvia ja jo 3D-animaation taso elokuvassa häikäisi minut. Vielä enemmän sydämeni vei elokuvan juoni. Tarina tornista karkaavasta Tähkäpäästä upposi 16-vuotiaaseen minuun täydellisesti ja ymmärsin tuolloin, mitä kaikkea animaatiolla voi kertoa. Kaksin karkuteillä -elokuvan katsomisen jälkeen aloin katsoa kaikkia animaatioelokuvia mitä käsiini sain. Tuolla hetkellä tulevaisuuteni näkymälle avautui aivan uusia mahdollisuuksia ja haaveita, jotka lopulta johtivat myös animaation opiskeluun ja tähän blogiin.


Merkittävimmät kohtaukset minulle elokuvassa olivat nämä:
1. Tähkäpään ja Flynnin joutuminen veden täyttämään onkaloon. Kohtaus tuntui väkevältä ja Flynnin hahmo aukesi siinä lisää. 
2. Gothel-äiti purkaa kukat Tähkäpään hiuksista. Kohtaukseen oli tiivistetty niin taitavasti se surullinen tunne, kun juhlat ovat ohi ja taika katoaa, etkä ehkä koskaan pysty tavoittamaan niitä ihmisiä uudelleen, joiden kanssa vietit parhaimmat hetket. Varsinkin, kun matka ulos tornista oli Tähkäpäälle niin elämää mullistava, ja rakkaus, jonka hän kuvitteli löytäneensä, lähtikin kävelemään.
3. Flynn leikkaa Tähkäpään hiukset. Koko loppukohtaus oli hyvin vaikuttava, mutta erityinen hetki oli juuri hiusten leikkaaminen. En ollut osannut odottaa tätä käännettä ja se teki syvän vaikutuksen.


3. Egyptin prinssi

Kiinnostuin katsomaan Egyptin prinssin luettuani DreamWorksin taidekirjan, jossa esiteltiin konseptitaidetta ja työvaiheita studion kaikista elokuvista. Päädyin katsomaan elokuvan elämäntilanteessa, jossa olin hyvin hukassa itseni kanssa ja ahdistunut. Asuin kaukana kaikista tutuistani ja olin kaikin puolin jumissa paikassa, joka teki minut onnettomaksi.


Egyptin prinssi on yksi vaikuttavimpia elokuvakokemuksia, joita olen koskaan kokenut, vaikka en ole ikinä nähnyt sitä edes isolta valkokankaalta. Elokuva oli ensimmäisellä katsomiskerralla niin voimallinen, että lopputekstien alettua vain itkin ja kävelin ympäri kämppääni. Olin aivan raivoissani, surullinen ja hämmentynyt. Elokuvan tarina tuntui niin pahalta: miten paljon pahaa ihmiset ovat valmiita tekemään toisilleen, ja miten armoton hahmo elokuvan esittämä Jumala oli. Egyptin prinssi saa minut aina pohtimaan isoja kysymyksiä elämässä.


Kuulostaa ehkä kohtuuttomalta, mutta Egyptin prinssin näkeminen laukaisi päälle sen hetkisen ahdistuksen elämässäni. Sen jälkeiset viikot olivat käänteentekevää aikaa, joka pakotti minut pysähtymään ja tarkastelemaan elämääni uudelleen. Pohdin tulevaisuuttani paljon ja lopulta päädyin jättämään sen hetkisen koulun kesken ja lähtemään pois paikasta, jossa voin huonosti. Egyptin prinssi oli kuin neula loputtomiin paisuvalle ilmapallolle, ja oli hyvä, että pallo räjähti käsiin, vaikkei se silloin hyvältä tuntunutkaan.


Tärkeimpinä kohtauksina elokuvassa minulle olivat:
1. Mooses löytää palavan pensaan. Kohtaus oli hyvin erilainen verrattuna mihinkään, mitä olen animaatiossa ennen nähnyt.
2. Esikoisten kuoleman yö. Elokuvan kammottavuus ja Jumalan suunnitelman epäreiluus iski kasvoille ehkä eniten tässä kauniisti toteutetussa mutta kamalassa kohtauksessa. En tiennyt, olisinko enemmän vihainen Ramesekselle, joka ei suostunut päästämään heprealaisia pois, vai Jumalalle, joka toteutti kaikki vitsaukset. Miten voidaan sanoa, että yhden ihmisen jääräpäisyyden vastuulle voidaan laittaa jumalan tekemät vääryydet?
3. Heprealaiset lähtevät Egyptistä. Laulu on ihana, erityisesti lasten laulama pätkä, vaikka tavallisesti minua ärsyttää kaikki, mikä on lasten laulamaa. Tunteeni tätä kohtausta kohtaan on silti ristiriitainen, sillä syy, miksi heprealaiset lopulta vapautettiin oli niin kauhea. Kuitenkin kohtauksessa on ihana nähdä hahmojen huojennus.


Tämän listan laatiminen oli mielenkiintoista! Olisi ihana kuulla muihin ihmisiin syvästi vaikuttaneita elokuvia, ja erityisesti tarinoita elokuvien vaikutuksista. Haluaisinkin haastaa muutamia bloggaajia tekemään oman listauksensa!


Haastan seuraavat blogit:


AnimeGarden
Disnerd dreams
Court of Eleanor
Missing Link
Rinki tinki tinki


Mitään varsinaisia sääntöjä tähän ei ole, joten voitte tuunata haastetta mielenne mukaan!
Vaikka et kuuluisi haastettuihin, tule ihmeessä kertomaan vaikka kommentteihin, mitkä elokuvat ovat olleet merkittäviä tienviittoja tai -tukkeita elämäsi aikana, tai kirjoita oma postaus!

8 kommenttia:

 1. Voi että kun ihana postaus! Tällaisia on aina kiva lukea, kun itsekin tietää miten paljon vaikutusta elokuvilla voi oikeasti olla. Kiitos myös haasteesta. Otan sen ilolla vastaan ;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! :D

   Ja eipä mitään, jännittävää odotella millaisia elokuvia listaat!

   Poista
 2. Hoo, kiitos haasteesta! Täytyy koittaa vastata siihen! Jospa saisin siitä taas uutta puhtia blogini pitkään jatkuneen kirjoitustauon lopettamiseen...

  En olekaan tainnut vielä sanoa, mutta on ihanaa, että olet tullut takaisin blogimaailmaan kirjoittelemaan! Ja on aivan upeaa, että todellakin kuvitat itse kaikki tekstisi! Wau! En ole kommentoinut, mutta olen lukenut lähes kaikki julkaisemasi tekstit. Hyviä mietteitä erilaisista asioista!

  Ja kivaa, joskin myös viimeisen elokuvan kohdalla harmittavaakin luettavaa oli tämä teksti. On mielenkiintoista kuulla, mitkä elokuvat ovat vaikuttaneet sinun elämääsi, ja miten ne ovat siihen vaikuttaneet. Tässä alkoi oma pää kelaamaan heti elokuvia, joita voisi itse listata omaan tekstiin. Pocahontas on ollut itsellenikin tärkeä elokuva lapsuudessa, tosin lähinnä leikkien aiheena. En muista, että elokuvan sanoma olisi iskenyt minuun kauhean voimakkaasti silloin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, mukavaa jos haaste innostaisi kirjoitustauon jälkeen taas käyntiin.

   Ja voi kiitos! Ihana kuulla. :) Kuvittaminen ja säännöllinen postausrytmi on kyllä koulinut lujasti luonnettani, joka tavoittelee aina täydellisyyttä. :D Aina tahtoisin tehdä paremmat kuvat, enemmän kuvia ja hioa niitä vielä vähän (iäisyyksiin), mutta kun aloitan piirtämisen postauspäivän iltapäivällä, on pakko luottaa siihen jälkeen mitä siinä ajassa saa tehtyä. Se on tehnyt minulle kyllä tosi hyvää.

   Mukava kuulla. Ja olihan viimeisessäkin tarinassa loppu aika hyvä, kun sain muutettua elämääni parempaan suuntaan. :)

   Hihi, hauskaa, jään odottelemaan listaasi!

   Poista
  2. Täydellisyyden tavoittelusta on kyllä hyvä päästä irti, niin elämä sujuu paljon jouheammin ja helpommin. :) Ja siis kuvituksesti ovat aivan ihania näin!!!!

   Nyt on blogissani ilmestynyt jonkinnäköinen vastaus haasteeseesi. :)

   https://rinkitinkitinki.blogspot.fi/2017/11/anna-uskoa-anna-rohkeutta-taaksepain-en.html

   Poista
  3. Oi, jännittävää, menen heti katsomaan! :)

   Poista
 3. Kiitos paljon haasteesta! :D Olin kyllä melkoisen yllättynyt nähdessäni oman blogini nimen, ja se laittoikin minut ajattelemaan asiaa. Pidän elokuvista paljon, mutta vain harva niistä on tehnyt minuun todella suuren vaikutuksen. Tätä tekstiä olikin jännä lukea, sillä omassa elämässäni elokuvat eivät ole erityisemmin muuttaneet elämäni suuntaa, ainakaan toistaiseksi. Tykkäsin myös siitä, että listasi oli kronologisessa järjestyksessä, se toi tekstiin mukavasti tarinallisuutta.

  Ajattelin, että voisin tehdä haasteen molempiin blogeihini, sillä Court of Eleanorissa käsittelen Disneytä ja A Geek Interpreterissä elokuvia laajemmin. Muutaman elokuvan tiedän jo varmasti tulevan mainituksi, mutta muita pitää vielä miettiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! :)

   Älä ota ainakaan turhia paineita tästä haasteesta, ja kuten sanoinkin, voit varioida sitä miten haluat ja julkaista A Geek Interpreterin puolella, jos tuntuu että liveleffat pääsisivät luontevammin listallesi.

   Jään innolla odottelemaan! :)

   Poista