keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Minuuttianalyysi - itkevä perhepotretti

Saimme syksyn alussa koulussa tehtävän tehdä kohtausanalyysi jostain valitsemastamme elokuvasta. Se oli lopulta niin hauskaa ja mielenkiintoista (ja opettavaista!) puuhaa, että päätin analysoida vähän lisää, ja katsoin ensitöikseni Disneyn elokuvan Big Hero 6. Eniten huomioni kiinnitti elokuvan alkupuolen kohtaus, jossa tulipalo syttyy ja sitä seuraava hautajaiskohtaus. (Okei, toivottavasti en tuhonnut elokuvaa jo nyt joltain, mutta jos et ole nähnyt elokuvaa, etkä halua tietää tämän enempää, niin sinuna perääntyisin nyt.)

Sade on hyvin tyypillinen mielialaa kuvastava säätila, jota käytetään surullisissa kohtauksissa jo huvittavankin paljon. Enemmän arvostan kohtauksia, joissa surra voidaan ihan aurinkoisessakin säässä. Kuitenkin Big Hero 6:n hautajaiskohtauksessa sadetta oli käytetty kauniisti.

Kohtauksessa kuljetaan Tadashin ja Callaghanin valokuvien luo tuotujen kukkien ja kynttilöiden kautta hautausmaalle, tummien sateenvarjojen alle, ja sieltä lopulta Hiron kotiin hautajaistilaisuuteen, jossa nähdään Hiron tädin ympärillä Tadashin ystävät. Kamera siirtyy oikealle ja näyttää Hiron istumassa yksin portaiden yläpäässä.

Tullaan kuvaan, jossa kuvan keskellä, kaukana näkyy Hiro, ja kuvan oikeassa reunassa, lähellä näkyy portaikkoseinustalle kiinnitettyjä kuvia Hiron perheestä ja suvusta. Nuo kuvat on näytetty elokuvan aikana aiemmin, joten vaikka tässä kohtauksessa tauluista ei saa selvää, katsoja tietää niiden sisällön, tai ainakin osaa arvata. Kaukaisesta ikkunasta heijastuu valo taulujen päälle ja sadepisaroiden varjot valuvat kuvia pitkin.

Hiro nousee ja lähtee pois. Taulut ja pisarat valon tiellä jäävät seinälle yksin.

Hetki on ohikiitävä, enkä ollut aiemmin kiinnittänyt siihen huomiota, mutta nyt kun näin sen, ihastuin sen kertomaan symboliseen tarinaan syvästi. Näyttää kuin Hiron perheen kuvat valuisivat kyyneliä tai itkisivät.


Löydät kohtauksen kokonaisuudessaan mm. täältä (alussa tulipalo, varsinaiset hautajaiset alkavat kahden minuutin kohdalla): https://www.youtube.com/watch?v=8rTIG-HkdB8.


PS: Tällaiset minuuttianalyysit ovat sen verran nopeatöisiä, että niitä saattaa tupsahdella tulevaisuudessakin tyypillisen maanantai-torstai -postaustahtini väleihin. Jos sinulla on jokin elokuva tai kohtaus mielessäsi, jossa olisi sinusta mielenkiintoista minuuttianalysoitavaa, niin otan vinkkauksia ilolla vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti