maanantai 25. syyskuuta 2017

Liikkuva linna mangana


Liikkuva linna on neliosainen manga Studio Ghiblin samannimisen animaatioelokuvan pohjalta. Elokuva on vuodelta 2004, ja sen on ohjannut Hayao Miyazaki.  Elokuva mukailee Diana Wynne Jonesin fantasiakirjaa Liikkuva linna. Olen hyvin kiinnostunut etsimään alkuperäisen romaanin käsiini, sillä olen kuullut siitä paljon hyvää. Kuitenkin tällä kertaa en puhu kirjasta, enkä elokuvastakaan juurikaan, vaan nimenomaan mangasta.


Heti avatessani mangan kannet tajusin, että se oli tehty suoraan elokuvasta, käyttäen animaation kuvia. Nenäni nyrpistyi ja suljin kirjan. Tunsin itseni rahastetuksi, vaikka olin lainannut sen kirjastosta.


Avasin kannet uudestaan joitain päiviä myöhemmin ja annoin uuden mahdollisuuden. Lukukokemus oli lopulta viihdyttävä ja kaikki sarjan osat tuli luettua putkeen. Kuitenkaan kovin paljon sanottavaa mangasta on vaikea keksiä. Mitään uutta tietoa tai ajatusta sarjakuvamuoto ei elokuvan tarinaan juuri tuonut, mikä oli tietysti pettymys, mutta ainakin kuviin ja maisemiin pystyi pysähtymään aivan uudenlaisella tavalla ja yksityiskohtia huomasi paljon herkemmin. Uskon, että myös suomennos oli eri kuin animaatiossa, ja näin hiukan eri sanakäänteistä tajusi uusia vihjeitä tarinasta. Myös nähdessään upeat kuvat kirjan sivuilla, oppi arvostamaan animaattoreiden työtä vielä hippusen lisää – miten paljon kaikkea kaunista siellä olikaan!


Tykkään jutella nuotioille aina kuin Calciferille!
(pahoittelut että kuvitus ei tällä kertaa kerro aiheesta tämän enempää :D apua miten kiire voi opiskellessa tulla kun tylsänä hetkenä haalii satoja projekteja samaan aikaan!)
Tekisi hyvää katsoa lähiaikoina myös varsinainen elokuva, jotta teoksia voisi vertailla vielä kun mangasta jotain muistaa. Manga oli melkein kuvakäsikirjoitusmainen joiltain osin ja siitä syystä siihen lopulta tartuinkin toistamiseen - ajattelin, että opinpahan edes kuvakäsikirjoittamisesta jotain. Silti myös siltä osin manga jätti vähän mitäänsanomattoman olon.

Mutta tarina toimi manganakin hyvin: oli oma, ihana itsensä.

Lähteet:


Diana Wynne Jonesin Liikkuvasta linnasta löydät ketterimmin tietoa Wikipediasta, jos et ole aiemmin kirjasta mitään kuullut: https://fi.wikipedia.org/wiki/Liikkuva_linna, viitattu 25.9.17.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti